dimecres, 14 de desembre del 2016

Conciliació de Vida Laboral i Familiar: Participació en la jornada “El teixit productiu davant la Reforma Horària”


El president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU, Daniel Arasa, va assistir a la jornada sobre “El teixit productiu davant la Reforma Horària” que es va celebrar a CaixaFòrum el 4 de novembre de 2916. La vicepresidenta de la Plataforma, Núria Chinchilla, va moderar una taula rodona sobre concertació en la seva qualitat de professora de l’IESE Business School i membre del Consell Assessor per la Reforma Horària (CARH).

La sessió va ser clausurada pel vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i la inauguració va anar a càrrec dels consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. Van participat també Jaume Giró, director de la Fundació Bancària “La Caixa”, Àngel Font, director de Persones i Estratègia de la Fundació Bancària “La Caixa”, Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, i el promotor de la iniciativa per a la Reforma Horària, el diputat Fabián Mohedano, així com diversos experts en temes de conciliació de vida laboral, familiar i personal d’empreses, organitzacions sindicals i patronals.

En el decurs de les sessions es va senyalar que Catalunya s’ha harmonitzat amb molts aspectes amb països de la Unió Europea en la que Espanya va ingressar fa 30 anys, però no ho ha fet el mateix en matèria d’horaris que permetin la conciliació. Es van presentar experiències en aquests camps i es va posar de manifest que es un dels objectius més importants a aconseguir en els propers anys, a la vegada que es va insistir en que cal anar desterrant la idea de que el rendiment en el treball depén només de una situació presencial al lloc de treball i cal anar més a valorar eficàcia i objectius aconseguits.

Es va insistir en la importància del lideratge per part de persones i empreses per anar implantar fórmules que porten a la conciliació, la importància de fer-ho de manera transversal en tots els camps, a la vegada que se senyalava que no hi ha solucions miraculoses en aquest camp.

Jaume Giró va apuntar que per a que pugui ser efectiva i durable la conciliació cal incrementar la productivitat, aspecte en el que ha incidit el vicepresident Oriol Junqueras indicant que “es impossible un creixement sostingut en la renda per càpita sense un increment de la productivitat”.

Tanmateix, es va posar èmfasi en que un aspecte que frena el desenvolupament es precisament la baixa natalitat.