dissabte, 1 d’octubre del 2016

DIA INTERNACIONAL DE LA GENT GRAN

GOGG_logo


1 d’octubre ---- Dia Internacional de la Gent Gran

 El Grup d’Opinió GENT GRAN , conscients

·que l' Assemblea General de Nacions Unides, a la Resolució 45/106, de 14 de desembre de 1990, va proclamar l'1 d' octubre com Dia Internacional de la Gent Gran,

·que la comunitat internacional insta a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura,

·que aquesta diada representa també una oportunitat per conscienciar la societat sobre la situació en què es troba la gent gran i els desafiaments i problemes que afronta, així com per promoure accions apropiades per defensar-la i per respectar la seva dignitat i experiència vital,

declarem que perseguim un canvi de paradigma : Pretenem col·laborar a introduir en la nostra societat el concepte d’envelliment productiu. De vellesa productiva. I estem convençuts que es pot avançar significativament. 

Així mateix constatem que a Catalunya:

---- la família – en totes les seves modalitats – és una base social prou arrelada. I les persones grans “no dependents” juguen un rol actiu ben important en moltes famílies.
---- hem assolit un bon nivell de vellesa activa i de voluntariat social en quines activitats hi participen moltes persones grans.

La vellesa activa i la seva participació en tasques de voluntariat ja és en si productiva. Només hi manca el reconeixement social de la seva aportació econòmica al conjunt del país: l’aportació que per aquestes activitats es fa al seu P. I. B..

Entenem que ens cal una vellesa socialment productiva. Quan es demanda un envelliment productiu estem reclamant la seva possibilitat legal, recollida en normativa positiva i que tingui reconeixement social. Cal promoure polítiques actives per a fer factible l’aportació productiva de persones grans. L’àmbit municipal, és un bon camp d’aplicació concreta i pràctica per a ajudar a la implantació d’aquest canvi de paradigma que genera valors comunitaris.

Europa, Catalunya, vivim un canvi demogràfic important. Cal també ser conscients del necessari canvi estructural i mental convenient.